Šta se dešava sa vašim tijelom kada prestanete pušiti?

Kako izgleda proces oporavka vašeg organizma od cigareta?

Pušenjem se unosi mnogo hemikalija koje ostavljaju tragove ne samo na plućima, već i na srcu, a i mnogim drugim tjelesnim strukturama. Ali čak i ako ste pušač dugi niz godina, prestanak pušenja vam može donijeti mnoge zdravstvene beneficije već od prvog sata kada prestanete pušiti. U nastavku slijede mnoge zdravstvene koristi za organizam ukoliko se odlučite da prestanete pušiti.

Šta se dešava sa vašim tijelom kada prestanete pušiti?

20 minuta nakon posljednje cigarete

Pozitivni zdravstveni učinci prestanka pušenja počinju već 20 minuta nakon posljednje cigarete. Vaš krvni tlak i puls će se početi vraćati na normalnije razine.  Osim toga, vlakna u bronhijalnim cijevima koja se ranije nisu dobro kretala zbog stalnog izlaganja dimu, ponovno će se kretati. To je korisno za pluća: vlakna pomažu u uklanjanju bakterija iz pluća i na taj način pomažu u smanjenju rizika od infekcije.

8 sati nakon posljednje cigarete

U roku od osam sati, razina ugljen monoksida vratit će se na normalniju razinu. Ugljen monoksid je hemikalija prisutna u dimu cigarete koja zamjenjuje čestice kisika u krvi i smanjuje količinu kisika koju tijelo prima. Kad ugljen monoksid nestane, razina kisika u organizmu počinje se povećavati. Povećani kisik pomaže u njegovanju tkiva i krvnih žila.

24 sata nakon posljednje cigarete

Ako cigaretu niste zapalili čitav dan, već ste smanjili rizik od srčanog udara. To je zato što već nakon jednog dana dolazi do smanjenja sužavanja vena i arterija, kao i do povećanja razine kisika koji ide do srca. Razina nikotina u vašem krvotoku također se smanjila na zanemarive količine.

48 sati nakon posljednje cigarete

Nakon 48 sati, oštećeni živčani završeci počinju se obnavljati. Također možete primijetiti da se osjetila koja su prethodno bila prigušena zbog pušenja poboljšavaju. Dakle, čulo mirisa i okusa će biti znatno izražajniji nakon dva dana ne konzumiranja cigareta.

72 sata nakon posljednje cigarete

U roku od tri dana, nakon što prestanete pušiti, lakše ćete disati. To je zbog toga što su se bronhijalne cijevi unutar pluća počele više opuštati i otvarati i to olakšava razmjenu zraka između ugljen dioksida i kisika.
Kapacitet pluća se vraća u normalu i sposobnost pluća da se ispune zrakom je moguća nakon 3 dana.

Sedmica nakon posljednje cigarete

Jednosedmična prekretnica važna je ne samo za vaše zdravlje, već i za uspješnost u prestanku pušenja. Šanse da prestajete pušiti se povećavaju svakim danom, jer ako ste uspjeli sedam dana da ne zapalite cigaretu, vjerujte da je moguće da to ne učiniti ni ostatak života.

Mjesec dana nakon posljednje cigarete

U samo jednom kratkom mjesecu, možete doživjeti mnoge zdravstvene promjene povezane s prestankom pušenja. Jedna od tih promjena jeste osjećaj povećane ukupne energije. Također, možete primijetiti da su se mnogi simptomi povezani s pušenjem smanjili, poput zagušenja sinusa i kratkoće daha tokom bilo kakve fizičke aktivnosti.
Uz ove prednosti, vlakna u bronhijama koja pomažu u održavanju zdravlja pluća rastu. Ta vlakna mogu pomoći smanjiti nakupljanje viška sluzi i zaštititi od bakterijskih infekcija.

Tri mjeseca nakon posljednje cigarete

U roku od tri mjeseca nakon prestanka pušenja, žena može poboljšati svoju plodnost kao i smanjiti rizik da će se njezino dijete roditi prijevremeno.

Pola godina nakon posljednje cigarete

Nakon šest mjeseci od posljednje cigarete, mnogi primijete da se bolje nose sa stresnim situacijama u kojima se zadese, bez potrebe da zapale cigaretu. Također, iskašljava se mnogo manje sluzi. To je zato što se dišni putevi mnogo manje izlažu bakterijama i hemikalijama iz cigareta.

Godinu dana nakon posljednje cigarete

Nakon godinu dana prestanka pušenja pušenja, vaša će pluća doživjeti dramatična poboljšanja u pogledu kapaciteta i funkcionisanja. Primijetit ćete koliko lakše dišete i koliko manje kašljete.
Pored ovih zdravstvenih beneficija, prestankom pušenja uštedjeli bi ste znatnu količinu novca. Ako ste dnevno pušili jedan paket cigareta, uštedjeli bi ste preko hiljadu i po maraka.

Pet godina nakon posljednje cigarete

Nakon pet godina od vaše posljednje cigarete, smanjili ste rizik od smrti i raka pluća skoro na nivo nepušača.

Deset godina nakon posljednje cigarete

Nakon desetljeća, rizik od smrti zbog raka pluća smanjio se na rizik nepušača. Stanice koje su prije bile prekancerogene, sada se zamjenjuju zdravim stanicama. Osim što smanjuje rizik od raka pluća, smanjuje se i rizik od pojave bolesti povezanih s pušenjem. To uključuje smanjeni rizik za karcinom:

  • usta
  • bubrega
  • jednjaka
  • mjehura
  • gušterače

15 godina nakon posljednje cigarete

Nakon 15 godina ne konzumiranja cigareta, vaš organizam se izjednačio sa organizmom osobe koja nikada nije pušila. Rizici od srčanog i moždanog udara su potpuno smanjeni. Iako je petnaest godina dug vremenski period, vašem tijelu je toliko potrebno da se potpuno oporavi od pušenja.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak