Udišite boje i vratite ravnotežu vašem organizmu

Drevne metode

Napeti ste, a vaš organizam iscrpljen? Nemate vremena za odmor i stres se samo gomila? Priroda vam daruje neprocjenjiv način opuštanja i zdravlja. Osvrnite se, svuda oko vas su boje. Omiljeni prizori koji vas podsjećaju na odmor, voće i povrće koji vas čine zdravijim... Sve je sačinjeno od predivnih boja. Doživite ih, udišite. Crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, indigo i ljubičasta čine vidljivi spektar. Svaka od ovih sedam boja zadužena je za određeni osjećaj. Provest ćemo vas kroz ovaj spektar i naučiti vas da

Udišite boje i vratite ravnotežu vašem organizmu
Koncept ljekovitog svojstva boja datira od drevnih vremena

Ono što možemo posmatrati golim okom naziva se vidljivim spektrom. Sunčeva svjetlost ima sve valne dužine boja, od vidljivog spektra, do ultraljubičaste i infracrvene. Koliko je boja važna za zdravlje čovjeka, svjedoči tzv. „poremećaj usljed uticaja godišnjeg doba“ karakterističan za duge zime na sjevernim područjima.

Vidljivi spektar sačinjen je od sedam boja: crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, indigo i ljubičasta. Već dvije hiljade godina postoje čakre, glavni dijelovi čovjekovog energetskog sistema. To su energetski centri koji su smješteni duž osi kičme u tzv. eteričnom omotaču. Ovi centri nadopunju se s našom  aurom, održavajući tako naše zdravlje. Prema nekim kulturama, postoji osam čakri, a svaka od njih ima svoju odgovarajuću boju. Tako se za temeljnu čakru veže crvena boja, koja utiče na životnu energiju, stvaralačku moć i spolnost. Za čakru sakrum karakteristična je narandžasta boja koja utiče na emocije i fizičke pokrete. Žuta boja utiče na čakru solarni pleksus i utiče na osjećaj vlastite vrijednosti. Za sklad i ljubav zadužene su zelena boja i srčana čakra. Velikodušnost i suosjećanje izaziva tirkizna boja koja utiče na čakru timus. Grlenu čakru pokreće plava boja, te pomaže stvaralački izražaj uz pomoć zvuka. Čeona čakra smještena je između obrva. Pokreće je ljubičasta boja i središte je intuicije i vizualizacije. Grimizno-ljubičasta boja utiče na duhovnost kroz krunsku čakru.

Često nismo ni svjesni koliko nas boje opuštaju i djeluju pozitivno na naše zdravlje i misli. Koliko puta ste gledali zalazak sunca i osjećali se smirenim i zadovoljnim? Za to je odgovorno pretapanje boja iz žute u narandžastu, zatim uz lagano smanjenje svjetlosti u ružičastu i ljubičastu. Priroda nam je podarila savršeno sredstvo za postizanje zadovoljstva, sreće i zdravlja. Boje su svuda oko nas kako bi nas učinile radosnim i zdravim. Koliko samo raznobojnog voća i povrća postoji oko nas, odgovornog za osvježenje našeg organizma... Boja zaokupi naš um, otkrivajući nam beskrajnu ljepotu koja nas okružuje. Vibracija boje prenosi se iz mozga u tijelo, te nam pomaže da uspostavimo ravnotežu energije u tijelu, jer postoje određena razdoblja kada nam neka boja nedostaje. Našom energijom poigrava se čitav spektar boja. Moramo samo spoznati osjećaj koji u nama budi neka boja i zavoljeti ga.

Šta je aura?

Svaka individua je jedinstvena i ima posebnu auru koja je odraz onog što zaista jesmo. Aura se sastoji od slojeva boje oko tijela čovjeka. Svaki sloj je omotač jedne boje. Sve zajedno čini polje aure, nazvanim „dugino tijelo“. Svih osam boja u našem polju aure je svijetlo i jasno kada smo zdravi. Kad su nam, pak, tijela u neravnoteži, neke boje se čine manje stvarnim, tamnim i blijedim. Auru kod neke osobe možete provjeriti tako što ćete, nakon dugog gledanja u tu osobu zatvoriti oči i usredotočiti se na boju koja i dalje titra pred očima.

Terapija bojom spada u nježne, nenametljive sisteme liječenja tijela i duha. Njen blagotvorni učinak koristi se još od drevnog doba. U hramu u Heliopolisu (Egipat) postojale su posebno projektirane prostorije kako bi se sunčeve zrake prelamale na sedam boja Sunčevog spektra, koje su korištene za liječenje. Pocakljene keramičke pločice različitih geometrijskih oblika i boja koristile su se u Iranu za izgradnju džamija, u svrhu uzdizanja i pročišćenja duha. I druge kulture, poput Indije i Kine, koristile su boje u arhitekturi, za uljepšavanje - prelamanje svjetlosti kroz drago kamenje od kojeg se pravio prah koji je služio za ukrašavanje tijela, te za zagrijavanje vode uz pomoć sunčeve energije. Kako bismo svjesnije upotrijebili tu čarobnu energiju boja, moramo imati na umu da je ravnoteža osnov prirode. Koristeći jednu boju, koristite i njen komplement. U zdravom tijelu komplementarne boje su zastupljenje u ravnomjernim međusobnim omjerima.

Meditacija na boje

Zamislite vaše omiljeno mjesto u prirodi. Lezite na leđa i dišite polako i prirodno. U mislima pođite na to mjesto. Razmišljajte o vremenu kad ste se osjećali opušteno i sretno. Kada dođete do zamišljenog mjesta, obratite pažnju na boje koje vas okružuju. Udišite boje neba, jezera, cvijeća, prostranog zelenila. Uživajte u ambijentu desetak minuta, a onda se vratite u sadašnjost. Osjećat ćete opuštenost i osviještenost. Češće vježbanje meditacije na boje, razvit će vašu sposobnost uočavanja detalja u prizoru i raznolikosti boja.

Udisanje boja

Ukoliko želite bojama pozitivno uticati na određene dijelove tijela, senzibilnost i organizam uopće, zamišljajte ih. Važno je da udobno legnete, zatvorite oči i krenete vježbati. Ako želite biti vitalni, udišite crvenu, a izdišite tirkiznu boju. Za osjećaj radosti udišite narandžastu, izdišite plavu. Povećajte svoje intelektualne sposobnosti udišući žutu, a izdišući ljubičastu boju. Zelena boja zadužena je za uspostavljanje ravnoteže – izdišite grimizno-ljubičastu. Udisaj tirkizne, a izdisaj crvene boje ojačat će vaš imunitet. Za opuštanje udišite plavu, izdišite narandžastu. Samopouzdanje i dostojanstvo dolaze udisanjem ljubičaste, izdisanjem žute. Misli koje vas opterećuju nestat će udisanjem grimizno-ljubičaste, a izdisanjem zelene boje. Ove vježbe uspostavit će ravnotežu i povećati nivo energije u vašem organizmu.

Komentari (1)

Jako zanimljivo, boje su super, hvala prirodi sto ih je podarila.

emina
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak