Šta se dešava u tijelu dok mršate? - Body.ba

Saznajte

Šta se dešava u tijelu dok mršate?

Piše: Body.ba

Utorak, 16.09.2014.

Šta se dešava u tijelu dok mršate?

Ako želite brzo rješenje za problem sa viškom kilograma, trebate biti dobro upoznati sa "desertom", u ovom slučaju sa izgladnjavanjem,  jer će vas to jako puno koštati. Ako ste se pitali šta se dešava kada u određenom momentu odlučite da počente sa nekom magičnom dijetom, mi imamo odgovar za vas, i nažalost nije uopšte sladak. 

U suštini, ne samo što nećete uspješno oslabiti, odnosno da zadržite dobijenu kilažu, već i rizikujete da napravite disbalans kod hormona, dodatno da dobijete kilograme, da se uočite sa problemima varenja hrane i još dugi niz neočekivanih i neželjenih posljedica. 

Hormonski disbalans

Ako preskačete obroke, dolazi do disbalnsa među hormonima. Kortizol raste i čini vas nervoznim. Insulin isto raste, a zatim opada što vodi do poremećaja nivoa šećera u krvi pa to stanje dovodi do povećanja tjelesne težine. 

Problemi sa digestivnim sistemom

Vaše tijelo je naviknuto da radi preko cijelog dana, pa kada preskočite obrok, organizam nema šta da prerađuje i sistem za varenje hrane prestaje da radi kada nemate redovne obroke. Za metabolizam i sistem za varenje hrane je najbolje da imate tri obroka dnevno i plus dvije užine. 

Zadržavanje masti

Preskakanjem obroka zbunjujete vaše tijelo. Ono misli da izgladnjuje, pa iako ste jeli manje nego što ste navikli inače, kada se to desi, tijelo počinje da skladira masnoće kako bi obezbjedilo sebi gorivo za naredni period. 

Iscrpljuje organizam

Preskakanjem obroka vaš se metabolizam usporava što će učniti da se vi osjećate umorno. Kada ne jedete, vaš metabolizam se usporava, ali kada imate redovne obroke metabolizam cijelo vrijeme radi i samim tim se ubrzava. Redovni obroci će učiniti vaš metabolizam bržim i na taj ćete način lakše sagorijevati kalorije. 

Postajete depresivni

Vjerovatno ste do sada čuli da se gladni ljudi izjednačavaju sa onim depresivnim. To se dešava zbog disbalnsa hormona koji uzrokuju da se osjećate depresivno, potišteno i nervozno. Spasite sebe i ljude oko vas tako što nećete preskakti obroke. 

Mijenja se način razmišljnja

Iznenadit ćete se, ali preskaknje obroka mijenja vaš sistem razmišljanja o hrani. U vašem umu se formira slika da vam hrana nije prioritet, što definitivno nije dobro za vaše zdravlje. 

Dolazi do prejedanja

Kranje, ali ne manje bitno, je činjenica da kao posljedica preskakanja obroka nastaje prejedanje. Prejedanje je nešto uobičajno što slijedi nakon što se preskoči doručak ili ručak. Vaše tijelo tokom večere je toliko isrpljeno i u suštini u očaju je za kalorijama. Tada najčešće dolazi do prejedanja, što rezultira bolovima u stomaku i natrpavanju velikog broja masti i kalorija, a naposlijetku i kilograma. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Najviše pretilih

Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Pretilost je globalni problem modernog društva koji kao dokazan uzročnik stoji iza cijelog niza različitih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta se desi kada pijete pivo 30 dana uzastopno?

Pola litra svakoga dana

Šta se desi kada pijete pivo 30 dana uzastopno?

Naučno istraživanje kojim je urednik Bright Side-a odlučio jednom za sva vremena ispitati tvrdnje da je pivo...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Važnost zdravog života

Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Držati se perfektno svih pravila i živjeti životom profesionalnog sportiste tokom cijele karijere, jeste...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Žene i testosteron

Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Denise Rutkowski je devedesetih godina prošlog vijeka bila više od zgodne fitness takmičarke, a onda se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)