6 mitova o trbušnim mišićima - Oborenih! - Body.ba

Najčešći mitovi

6 mitova o trbušnim mišićima - Oborenih!

Piše: Body.ba

Utorak, 24.03.2015.

6 mitova o trbušnim mišićima - Oborenih!

Kao mišići koji spadaju u red najatraktivnijih na ljudskom tijelu, trbušni mišići su uvijek bili tema različitih mišljenja i stavova. Kroz godine, mišljenja od kojih je dobar dio potpuno pogrešan, duboko su se ukorijenili i postali nezaobilazni mitovi s kojim se svakodnevno susrećemo.

Nauka je uspjela oboriti neke od najvećih, ali kako su se mitovi uvijek bazirali na neznanju, tako kod većine osoba koje vježbaju barem neki od njih i dalje važe za "veliku istinu". 

Ovih šest mitova je posebno ukorijenjeno i godinama predstavlja problem u napretku velikom broju ljudi:

Mit br. 1: Trbušni mišići su drugačiji od ostalih mišića

Iako se mislilo da su vlakna trbušnih mišića drugačija i izdržljivija nego što je slučaj kod drugih mišića, u stvari jedina razlika je u lokaciji i specifičnom izgledu koji zahtjeva i malo specifičniji pristup.

Mit br. 2: Jaki trbušni mišići znače jaka leđa

Ključ zdravih i jakih leđa je izbalansiranost mišića abdomena i mišića leđa. Trbušne mišiće treba vježbati, ali ne više i ne manje nego sve ostale mišiće tijela. Daleko većim akcentom na vježbanje trbušnih mišića postiže se kontra-efekat i debalans.

Mit br. 3: Potrebno je vježbati trbušne mišiće najmanje svaki drugi dan

Kao i ostale mišiće, i čuveni "six pack" je najbolje vježbati dva puta sedmično. I oni kao i svi drugi mišići trebaju vrijeme odmora i oporavka. 

Mit br. 4: Za vidljive rezultate potreban je veliki broj ponavljanja

Izdržljivost i snaga i veličina mišića nisu iste stvari. Izvođenjem svake vježbe do otkaza upravo se pomiču granice izdržljivosti, a to uzima i ogroman dio vremena predviđenog za trening.

Mit br. 5: Čelično tvrd "six-pack" je rezultat hiljada urađenih trbušnjaka

Većina ljekara će reći da su trbušnjaci najgora vježba i da je ne treba nikada raditi. Radi se o zdravlju kičme, a greška koja se najčešće javlja je povlačenje vrata naprijed. Bez obzira na to, treba imati na umu da postoji i cijeli niz drugih vježbi, a da je upravo najbolja stvar praviti kombinaciju više njih.

Mit br. 6: Potrebne su godine za izgradnju trbušnih mišića

Svi već imaju trbušne mišiće, dakle i oni najdeblji ljudi kojima su sakriveni desetinama centimetara ispod. Cilj je otapanje naslaga i skidanje "fasade" kako bi konačno sa stomaka zasijale toliko željene "pločice". Za neke ljude sve to može trajati samo par sedmica uz kvalitetnu korekciju ishrane, a što se tiče vježbanja, tek manji napori će biti dovoljni da se trbušni mišići ojačaju i zahvaljujući tome malo ranije "isplivaju" na površinu.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Savjeti šampiona koji će vas dovesti do zvijezda

Kada najjači savjetuju

Savjeti šampiona koji će vas dovesti do zvijezda

U svijetu bodybuildinga IFBB PRO takmičari su glavni momci, a oni koji zakorače na najveću binu i takmiče se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Balerine otkrile trikove svog vitkog izgleda

Nije teško primijeniti

Balerine otkrile trikove svog vitkog izgleda

Svijet baleta zasniva se na mnoštvu standarda i striktnih pravila. Postoji čak i specijalna formula kojom se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>5 recepata za zdrave tortilje

Zdravi zamotuljci

5 recepata za zdrave tortilje

Tortilje su jedan od najtraženijih i mnogima najdražih zdravih obroka. Ideja za njihovu pripremu je doslovno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)