Definicija balansirane ishrane prema nekim nutricionistima i nije u potpunosti jednaka onome što podrazumijeva većina mišićne elite. Optimalna je prehrana, prema navedenoj eliti, vješto kombiniranje čistih proteina, kompleksnih i vlaknastih ugljikohidrata, profinjenih masnoća i konzumacija što manje šećera.
Proporcionalni odnosi variraju i ovise o pojedincu i njegovoj tjelesnoj karakteristici. Neki su ljudi jako osjetljivi na jednostavne ugljikohidrate pa ih moraju srezati na minimum, inače im se gadno piše. Drugi su ipak, otkad god znaju za sebe na krompiru i riži, a viška kilograma nigdje na vidiku.
Nepisano pravilo: 50% kalorija koje unesete iz hrane neka bude iz ugljikohidrata, 35% iz proteina i 15% iz masnoća. Ovakav odnos je poprilično dobra polazišna točka za sve. Pažljivim promatranjem i osluškivanjem svog tijela, vrlo brzo ćete primijetiti donosi li vam ovakav način ishrane dobre rezultate ili morate napraviti neke promjene kako bi bili zadovoljni.