Kokice su najbolja opcija za grickanje zato što sadrži mnogo vlakna, bori se protiv raka i ima više antioksidanasa od mnogog voća i povrća. S tim da je jedini zdravi način kokice koje nisu iz mikrovalne. Nisu preporučene kokice sa dodatcima koje ne samo da nose dodatne kalorije nego također nose sa sobom mnogo zasićenih masti.
Kokice su bogate polifenolom, koji se pronalazi u biljkama i poznat je zbog smanjenja upala zbog antioksidantnog svojstva. Dodatno svojstvo polifenola jeste da je sklon izbjegavanju enzima koji su potrebni raku za rast.
Kokice su još bogate vlaknima zbog čega treba malo više vremena organizmu kako bi svario kokice, što čini manje moguće da zagrabite paket čokolade ili čips. Ukoliko volite slatko možete dodati slatko od jabuke kokicama kao zaslađivač, nasuprot ako više volite ljute začine, možete dodati malo ljute paprike.
Kokice također djeluju kako zamjena grickalicama koje inače sadrže visok nivo natrija i zasićenih masti.