Zdravi ugljikohidrati koji će vam pomoći da smršate

Gubitak kilograma uz ove namirnice

Ugljikohidrati su godinama na lošem glasu u svijetu zdrave ishrane i fitnessa, međutim, ovaj nutrijent može biti izuzetno zdrav. Ipak, važno je da obratite pažnju na namirnice koje odaberete.  

Zdravi ugljikohidrati koji će vam pomoći da smršate

Jednostavni ugljikohidrati su u osnovi šećeri. Naći ćete ih prirodno u voću i povrću, ali i u rafiniranim žitaricama i prerađenoj hrani putem „dodanog šećera“. Budući da su rafinirani, jednostavni ugljikohidrati se brzo sagorijevaju, smanjujući vam šećer u krvi i uzrokujući pad šećera. Ovo vam može ostaviti žudnju za više ugljikohidrata i dugoročno može povećati težinu.

Složeni ugljikohidrati, s druge strane, sastoje se od dugih lanaca molekula šećera. Ovi ugljikohidrati duže vas održavaju sitim jer vašem tijelu treba više vremena da ih probavi i razgradi za energiju.

Body.ba vam donosi popis složenih ugljikohidrata koji su bogati dijetalnim vlaknima i jednostavnim šećerima. Ove namirnice će vam dati energiju, a mogu vam pomoći i u sagorijevanju masti tokom dana:

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak