Zašto je šafran najskuplji začin na svijetu?

Koliko košta, toliko i vrijedi

Najskuplji začin na svijetu jača libido, pomaže kod depresije i poboljšava memoriju.

Zašto je šafran najskuplji začin na svijetu?

Začin je većinom tako skup jer je se radi o intenzivnoj i teškoj metodi žetve, ubire se ručno iz cvijeta. Originalno dolazi iz Grčke gdje se još uvijek cijene njegove zdravstvene dobrobiti, a jede se jer jača libido, poboljšava raspoloženje i memoriju.

Šta sve šafran može učiniti za vaše zdravlje?

Jak antioksidant: Šafran je pun biljnih sastojaka koji djeluju kao antioksidant koji štiti stanice od oksidativnog stresa.

Pomoć kod depresije: Za šafran se smatra kako može pozitivno utjecati na simptome blage depresije, ali su za potvrdu ovog navoda ipak potrebne brojne studije.

Može umanjiti simptome PMS-a: Možete ga jesti ali i mirisati ako želite olakšati simptome PMS-a poput glavobolje, boli ili lošeg raspoloženja.

Afrodizijak: Smatra se da će pomoći svima koji imaju problema sa seksualnim disfunkcijama, a posebno ako su uzrokovane konzumacijom antidepresiva.

Može smanjiti želju za hranom: Dokazano je kako smanjuje želju za grickanjem nezdravih namirnica, a to vam može pomoći da izbjegnete prejedanje.

Za šafran se  kaže da je „kralj začina“ zbog visoke cijene koju postiže na tržištu. Visoka cijena je nastala zbog specifičnosti njegovog prikupljanja. Šafran cvijeta u martu, a cvjetanje traje do 20 dana. Sakupljaju se vrhovi tučka kojih ima tri i koji se ručno odvajaju od tučka. Poslije toga se suše i samelju. Sakupljanje se vrši po danu, kada su cvjetovi otvoreni.
Na površini od oko 1.000 kvadratnih metara može biti do 150.000 cvjetova, a za samo 1kg ovog začina potrebno je ubrati od 80.000 do 150.000 cvjetova i radi ovoga kilogram košta nevjerovatnih 20.000 eura.  Najviše se gaji u Iranu, zatim u Francuskoj, Španiji, Maroku, Turskoj i Austriji. Godišnja proizvodna šafrana je oko 200 tona.
Zbog izuzetne skupocjenosti ovaj začin veoma često kopiraju. Potrebno je znati da on ima crvenkastu boju bez drugih primijesa i jaku aromu. Ukus mu je specifičan i malo nagorak. Dnevno se smije unositi u organizam 2 do 3 grama. Više od 5g može izazvati muku, povraćanje i slabost.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak