"Mobitel poza"- Uništavanje kičme na moderni način - Body.ba

Opterećenje od 30kg

"Mobitel poza"- Uništavanje kičme na moderni način

Piše: Body.ba

Srijeda, 26.11.2014.

"Mobitel poza"- Uništavanje kičme na moderni način

Probleme sa kičmenim stubom ljudi su prvo počeli izazivati nepravilnim držanjem, zatim nepravilnim položajem pri sjedenju i obavljanju različitih poslova. Kompjuteri su počeli uništavati pored donjeg dijela kičme i sam gornji, vratni predio, a čini se da će mobiteli i tableti dovršiti posao.

Naime, sve češći su slučajevi teških oštećenja gornjeg dijela kičmenog stuba, koji se na kraju moraju rješavati hirurškim putem.

Radi se o tome da moderni čovjek zahvaljujući mobilnim telefonima i tabletima u prosjeku dnevno provede 2 do 4 sata u položaju sa pogetom glavom naprijed, što je i više nego alarmantan podatak.

Doktor hirurg Kenneth K. Hansraj, koji je specijalizovan za operacije kičme i koji radi u Centru za operaciju kičme i rehabilitacijsku medicinu u New Yorku, pojašnjava o kako pogubnoj pojavi se radi. Naime, prema njegovim riječima, držanje glave u položaju u kom gledamo prema dole, na vrat stvara pritisak od skoro 30 kilograma, što slikovito možemo opisati kao stanje u kom nam za vratom sjedi 8-godišnje dijete.

Zbog toga je on napravio posebnu brošuru koja prikazuje položaje glave nagete pod različitim uglovima, od 0 do 60 stepeni, povezanim sa odgovarajućim težinama izraženim u kilogramima.

Jednostavno, ono što moramo shvatiti što je moguće prije, i što moramo preporučiti svim ljudima iz svoga okruženja je to da se radi o jako pogubnoj pojavi, te se svim silama treba truditi da zadržimo ispravni položaj te da sam mobitel podižemo visočije prema očima bez spuštanja glave.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>7 muka sa kojima se susreću žene sa jakim butinama

Je li vam poznato?

7 muka sa kojima se susreću žene sa jakim butinama

Većina žena ima barem jedan dio tijela s kojim se nikako ne može "pomiriti", a ovog puta u fokusu su jače...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Schwarzenegger: Dobro sam, ali ne i odlično

Nakon operacije srca

Schwarzenegger: Dobro sam, ali ne i odlično

Kao što je poznato, najpoznatiji bodybuilder ikada, slavni glumac i bivši guverner Arnold Schwarzenegger,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Da li je Terminatora upropastila ova stvar?

Stigle ga godine

Da li je Terminatora upropastila ova stvar?

Arnold  Schwarzenegger, proslavljeni glumac, bodibilder i političar, uvijek je otvoreno govorio o uzimanju...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Arnold operisao srce pa poručio: "I'm back"

Schwarzenegger u bolnici

Arnold operisao srce pa poručio: "I'm back"

Slavni Arnold Schwarzenegger podvrgnut je operaciji srca, koju je sudeći po navodima njegovog glasnogovornika...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)