1 1/4

Učenje pravilne forme izvođenja vježbi

Zlatna pravila za vježbanje godinama bez povreda
Zlatna pravila za vježbanje godinama bez povreda

Prva i osnovna stvar vezana za sigurnost i zaštitu od povreda u teretani jeste pravilno izvođenje vježbi i rukovanje sa opremom i spravama. Svaki put kada se određena vježba izvodi lošom formom, ne samo da se primarno ciljani mišići ne uključuju na kvalitetan način, već istovremeno drugi mišići i vezivna tkiva bivaju vezani nimalo ugodnim pokretima koji širom otvaraju vrata povredama.

Neke od najčešćih povreda koje nastaju zbog loše forme izvođenja vježbi su nimalo ugodne povrede ramena, donjeg dijela leđa i koljena. Zbog toga, glavna preporuka jeste to da biomehaniku svake vježbe treba dovesti do zadovoljavajućeg nivoa, te se uvijek truditi osjetiti rad mišića čije postizanje razvoja je cilj na treningu.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak