Budite zdravi i u formi - Jedite sporije! - Body.ba

Svi razlozi

Budite zdravi i u formi - Jedite sporije!

Piše: Body.ba

Subota, 25.10.2014.

Budite zdravi i u formi - Jedite sporije!

Da dužina trajanja obroka i sama dužina žvakanja svakog zalogaja imaju mnogostruko veće značenje nego što smo očekivali, svima postaje jasno nakon što vide cijeli spisak razloga.

Vjerovatno su svi više puta u životu čuli kako je puno zdravije jesti sporo, a sada se mogu izvesti i tačni razlozi za tu tvrdnju, jer kada jedemo sporije:

- Počinjemo uživati u hrani i osjećati ukuse

Kada jedemo brzo, praktično jedemo samo da bi "natrpali" želudac što je moguće većom količinom hrane i tu je kraj. Međutim, kada jedemo lagano i sporo, svaki zalogaj može biti specifično iskustvo.

- Mozak ranije dobije signal da smo siti

Za slanje signala mozgu da je količina unesene hrane dovoljna, obično treba proteći oko 20 minuta. To se može iskoristiti na odličan način pa tako da sporije jedenje direktno označava i to da ćemo pojesti manje hrane i da se nećemo prejesti.

- Smanjujemo šanse za dobijanje probavnih tegoba

Duže žvakanje mehanički usitnjuje hranu i priprema je za lakše probavljanje, nakon toga pljuvačka odrađuje prvi dio posla hemijske razgradnje, a tek kada se ovi procesi pošteno dovrše onda na red dolaze procesi u želucu. Osim toga, samo brzo punjenje želuca može izazvati probleme poput bolova u želucu, glavobolje i drugih sličnih simptoma.

- Bit ćemo u boljoj liniji

Ovo je zaključak koji proizilazi iz svih razloga navedenih iznad i nepobitna činjenica da sporiji način unosa hrane na duže staze znači bolje funkcionisanje organizma i bolju tjelesnu formu.

Za kraj, možemo prenijeti savjete stručnjaka da savršen obrok traje između pola sata i sat, da treba jesti prije nego što osjetimo žestoku navalu osjećaja gladi, da između svakog zalogaja odložimo escajg kako bi se još više usporili, te da se skoncentrišemo na hranu i njene okuse.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson iskreno

Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson je istinska legenda bodybuildinga, nesalomljivi sportista koji na najbolji način svijetu...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

I do 500 funti dnevno

Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

Nestvarno mnogo plaćeni frizeri fudbalskih zvijezda čije kreacije na glavama predstavljaju na svakoj novoj...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Alkoholičarske nacije

Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Pored toga što alkohol uništava zdravlje i sputava fizičke performanse ljudskog tijela, većina ljudi ne mari...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Zvanične statistike

Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Jedan od najboljih pokazatelja da se na stilove života i načina ishrane pripadnika nekih nacija ne treba ni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)